top of page

Suljätten

När du vandrar kring Åreskutan ser du en märklig bergsklump sticka upp i fjärran på andra sidan Kallsjön. Nästan som en näsa!? Formationen har inspirerat många sägner och sagor genom tiderna och nedan kan du läsa en av dem.


Vandringen upp till Suljätten är fantastisk. Stigen slingrar sig genom en lummig björkskog, upp över trädgränsen och vidare på kammen av berget till den dramatiska toppen. Väl där är det 360° fantastisk utsikt över sjöar, fjäll och Åreskutan.


Vill du besöka den mytomspunna Suljätten och uppleva den fantastiska utsikten ifrån dess topp? Följ med oss på retreat i Juli! ✨


SAGAN OM SULJÄTTEN

"I Åreskutan bodde för länge sedan en jätte kallad ”Rut i Skut”. Han var så stor att när han en gång klev ner i Åresjön, fick han bara lite vatten i ena stöveln. Norr om Åreskutan bodde en del småjättar som ständigt låg i krig med Rut eftersom de inte alls tyckte om varandra. Den förnämste av småjättarna var ”Jätt i Spjätt” som bodde på höjden söder om Sulviken. Han var Ruts värste fiende. Trots det långa avståndet från Åreskutan till Sulviken, trodde Rut att han genom stenkastning skulle kunna förgöra Jätt. Men de stenar Rut kastade landade ungefär halvvägs mellan Åreskutan och Sulviken, på en liten kulle ovanför byn Berge, väster om Kall. Sju stenar hamnade på kullen och därför kallas den än i dag för Sjustensvalen. Rut tröttnade till slut på att kasta stenar som inte nådde fram. Men en tid senare lyckades Rut komma så pass nära Jätt att han med ett knytnävsslag kunde fälla jätten till marken. Jätt föll så illa att han blev liggande död med ansiktet uppåt. Jättens näsa är inget annat än det vi idag kallar Suljätten. Där Jätt nu ligger förstenad och höjer sin näsa mot skyn, förstår vi hur stor jätten egentligen var. "
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page